Nemzetiségek – elhagyatva Európában

Az Európai Bizottság cserbenhagyta az őshonos kisebbségeket

Sokáig ígéretesen alakult a Minority SafePack kezdeményezés elfogadtatása az Európai Unió legfelső szerveiben, de 2021. január 14-én az Európai Bizottság úgy döntött, hogy semmibe veszi több mint egymillió európai polgár kérését valamint az Európai Parlament állásfoglalását, és a Minority SafePack kezdeményezés alapján nem indít jogalkotást a nemzeti kisebbségek védelmében.

Döntésével a Bizottság hátat fordított az őshonos kisebbségeknek, az aláíró polgároknak, de a nagy többséggel támogató határozatot elfogadó Európai Parlamentnek is.

Minden nyolcadik európai uniós állampolgár valamely nemzeti kisebbséghez tartozik! A lisszaboni szerződés – bár alapértékként beszél róluk – pontosan nem rendelkezik minimum-követelményekről a jogaik védelmében. A Minority SafePack összesen kilenc területen fogalmazott meg javaslatokat a brüsszeli testületnek, amelyben Věra Jourová, a testület alelnöke felel a polgári kezdeményezések rendszeréért. A Minority SafePacket az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) nevű szervezet indította el nyolc évvel ezelőtt, úgynevezett “európai polgári kezdeményezésként”. A Safepack volt egyébként az ötödik olyan polgári kezdeményezés, amihez sikerül összegyűjteni a szükséges számú aláírást.

A nemzetiséget Finnországban nemzeti kisebbségnek hívják; a kelet-európai államokban nemzetiségnek és kisebbségnek; Romániában együtt élő nemzetiségnek; Belgiumban, kulturális közösségnek; Franciaország-ban helyi nyelvjárásokat beszélő csoportnak… Kelet-Európa és Közép-Kelet-Európa néprajzilag rendkívül kevert területe az Alpoktól keletre, a Baltikumtól a Földközi-tengerig húzódik, s mintegy 25 különböző néphez, illetve nemzetiséghez tartozó 160 millió ember zsúfolódik össze rajta.

Tehát itt nem egy elszigetelt, kis létszámú népességet érintő döntésről van szó. Az európai kultúra ma elképzelhetetlen nemzetiségi kultúra nélkül. A nemzetiségi kultúra, lét és nyelvek nem valamiféle múzeumban mutogatható poros dolgok, hanem az európai kultúrának szerves, élő, alkotó elemei. Ennek védelmét, támogatását, megőrzését és fejlődését utasította most el 22 oldalon Európai Bizottság.